Baserat på den senaste statistiken så är det en kvalificerad gissning att du som läser den här texten gör det på en smartphone. Från 2016 så sker nämligen mer än hälften av alla besök på websidor på smartphone – och den siffran ökar än så länge varje år.
En dator i fickan
De senaste årens utveckling av våra telefoner och deras utformning har gjort att de idag mer än någonsin tidigare kan beskrivas som små datorer. Touch-tekniken i den allt större skärmen gör dem också till mer interaktiva än innan. Men den går också lättare sönder och det gäller att skydda mobilen med ett bra skärmskydd, kanske från Copter.
Snart sagt allt som du kan göra på din laptop kan du idag lika enkelt göra med din telefon. Möjligtvis med undantag för att skriva mail eller längre texter, där en laptops tangentbord fortfarande ger den ett visst övertag när det gäller just inmatningens hastighet.
Streaming på smartphone
Telefonens moderna skärm med bra upplösning gör att det blir en lyckad upplevelse att titta på rörlig bild i den. Kortare klipp från plattformar som till exempel Youtube lämpar sig särskilt bra att titta på i telefonen, till stor del för att dessa klipp ofta delas via sms.
När det kommer till längre format, som när det gäller film och tv-serier, så verkar de flesta fortfarande föredra att titta antingen på en laptop eller allra helst på smart-tv. De större skärmarna är optimerade för en visuell upplevelse så detta är kanske inte så konstigt.
Men det är värt att notera att andelen av tittarna som föredrar att använda smartphone växer allt mer. Den fördel som telefonen faktiskt har när det gäller bärbarhet och smidighet verkar alltså ibland trumfa de stora skärmarna.
Streamat ljud
Musiktjänster som Spotify där man kan lyssna på både musik och annat strömmat material som diverse podcaster används nästan uteslutande av användare av smartphone. Även om det på de plattformar som tillhandahåller streamat ljud ofta presenteras ett slags paket med ljud plus bild (till exempel ett urval av bilder och länkar tillsammans med en podcast), så verkar smartphone vara det föredragna mediet.
Till segmentet för streamat ljud hör naturligtvis också ljudböcker. Att ta del av litteratur genom att lyssna på inläsning av böcker verkar, i likhet med musik och podcast, vara en aktivitet där vi föredrar att använda vår smartphone.
Banktjänster
Enklare banktjänster som att överföra pengar mellan spar- och privatkonto används ofta i telefonen. Många utnyttjar också telefonens kamera för att snabbt kunna scanna av OCR-nummer på en faktura när det ska betalas räkningar.
Vissa användare föredrar dock att använda en dator för sina banktjänster. De som företrädesvis använder en dator för att utföra banktjänster gör så eftersom det upplevs ge en bättre överblick och mer exakthet. Mycket tack vare datorns tangentbord och dess större skärm – man kan helt enkelt dubbelkolla allt lättare när man använder en dator.
Spel i mobilen
Den moderna telefonens generösa lagringsutrymme i kombination med en avancerad och snabb processor (samt tidigare nämnda högteknologiska skärm) gör att den lämpar sig utmärkt för att spela spel.
Detta är något som väldigt många har märkt, och marknaden för så kallade mobilspel har bokstavligt talat exploderat under de senaste åren. De spel som idag kan spelas på en smartphone är ljusår ifrån de enkla spel som fanns till telefoner kring millennieskiftet. Om man går ytterligare några år tillbaka så slår de också de konsol- och datorspel som fanns då.
Sociala medier
Appar för sociala media är oerhört populära för att dela med sig av allt ifrån åsikter till bilder och rörligt material. Egentligen kan sociala media jämföras med streaming-appar, men med den stora skillnaden att på sociala media är innehållet genererat av användare själva.
Med undantag för riktigt tidiga aktörer, som Facebook exempelvis, så är sociala media mer eller mindre helt anpassade för att användas med en smartphone.
Mindre telefon i telefonen
De första mobiltelefonerna kom någon gång i mitten på 1980-talet. Dessa tidiga varianter var i stort sett bärbara telefoner, speciellt eftersom teknik som sms ännu inte fanns. Det som vi idag kallar för en smartphone eller en mobiltelefon har egentligen ganska lite gemensamt med de primitiva lurar som man för 40 år sen kallade för mobiler.
Den stora skillnaden är först och främst att så många funktioner har tillkommit. Dessa funktioner är i sin tur beroende av en gemensam sak – internet. Eftersom internet, så som vi känner det idag, var långt ifrån verklighet när de första mobilerna kom så blir det svårt att jämföra de två.
Den moderna uppkopplade smartphonen gör det möjligt att ägna sig åt mycket annat än att ringa. I den mån man ändå vill ringa ett samtal så finns det fler funktioner och telefoni-metoder att välja mellan. Att välja mellan videosamtal och vanligt samtal är långt ifrån det enda valet man ska göra. Har man inte numret till den man vill ha tag i så kan man kolla om användaren finns bland ens kontakter på sociala media. Där finns ofta möjlighet att ringa ett samtal.
Om du försöker förklara ovanstående för någon som bara känner till mobiltelefonen från 1980-talet så blir mycket tydligt hur olika de två är. Det blir lika tydligt hur intimt förknippad den moderna smartphonen är med internet.
Detta gör att en lång rad funktioner – bland dessa streaming, spel och sociala media – tävlar om vår tid och vår uppmärksamhet. Mindre tid och lust blir över till att ringa samtal och skicka sms. Apropå sms så noterades av operatörer inom mobil telefoni att nyårsafton 2011 var det första året då vi skickade färre sms med nyårshälsningar än året innan. Man tror att vi då hade börjat använda våra telefoner på ett nytt sätt än tidigare. Förhoppningsvis skickades hälsningar ändå – men på andra sätt.